EDITORIAL


Welcome to the Sat-Maniacs

Ευχάριστο το ενδιαφέρον που εμφανίζεται για την υποσελίδα. Για FEC/SR μπορούν και να αναφέρονται στην εβδομαδιαία αναφορά, είναι χρήσιμο στους περισσότερους δέκτες. Λίστα ελεύθερων ψηφιακών σε ΗΒ ή άλλους δορυφόρους υπάρχει έτοιμη στον Σουηδό και αρκεί να μπει το λινκ. Σκοπός της υποσελίδας νομίζω δεν είναι να ξανακάνουμε πράγματα που κάνουν άλλοι καλύτερα απο μας, αλλά να επικεντρωθούμε σε όσα λείπουν, δηλαδή λήψεις στην Ελλάδα, ευκολία ή δυσκολία, χιντς και τιπς ή άλλα πράγματα που συζητάμε οι φανατικοί στο τηλέφωνο κλπ κλπ. Τέλος απο πλευράς μου θεωρώ και την κύρια σελίδα του Σατλεό εξίσου σημαντική, ασχέτως της βαρύτητας που δίνεται στα πακέτα και τα νέα τους. Ο χρόνος θα δείξει, έπρεπε όμως να βγούμε κάποια στιγμή για να εντοπίσουμε στην συνέχεια τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και όπου μπορούμε να προσφέρουμε.
Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης

Υ.Γ. Για τις 90 Ανατολικά έλαβα υπόψιν μου ότι μιλάμε για  Αλεξανδρούπολη και έχω πολύ θετικές αναφορές απο Ορεστειάδα. 


Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης


Καθυστερημένα, θέλω και εγώ να χαιρετήσω την νέα προσπάθεια, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία κίνηση "επιστροφή στις ρίζες" του πρώτου SatLeo, που πιθανώς να θυμάστε οι παλαιότεροι. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη, αφού το SatLeo του σήμερα διαφέρει από το παρελθόν. Είναι μία σύγχρονη ιστοσελίδα, η οποία δίνει έμφαση σε θέματα εμπορικά, όπως η Nova, η ADS και η λήψη των πολύ εμπορικών δορυφόρων. Τα θέματα που αφορούν τον ερασιτέχνη του χώρου χάνονται στην πληθώρα της ύλης, σε σημείο που να φαντάζουν περιθωριακά. Η υποσελίδα αυτή θα συλλέγει όλη την σχετική ύλη και θα την παρουσιάζει ξεχωριστά, ώστε να μην "χάνεται" στην πληθώρα της βασικής ιστοσελίδας. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για την εμπορικότητά της, ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να διευρύνει το κύκλο των πραγματικών ερασιτεχνών του χώρου μας, που τείνει να είναι σταθερός τα πρόσφατα έτη. Ο χώρος αυτός δεν είναι πλέον ενιαίος όπως πριν λίγα χρόνια, όταν χρησιμοποιούσαμε τον όρο SatManiac ή κατά το ελληνικότερο, "Δορυφομανή" (μία λέξη που ποτέ δεν συμπάθησα), για να ονομάσουμε τον ενθουσιώδη της δορυφορικής λήψης. Αυτό που κάποτε ήταν γενικά και αόριστα "δορυφομανής", σήμερα είναι τέσσερα διαφορετικά πράγματα:
-Καταρχάς έχουμε τον λάτρη της δορυφορικής λήψης, αυτόν που λέγεται διεθνώς Sat D-xer. Είναι ο κατεξοχήν ενθουσιώδης του χώρου μας, που ηδονίζεται στην λήψη ενός δύσκολου καναλιού και φροντίζει να συλλαμβάνει με το κάτοπτρο του όλα τα εφικτά κανάλια που μπορεί, άσχετα την αξία της τηλεθέασής τους. Οι ψηφιακές μεταδόσεις έχουν περιορίσει λίγο τον ενθουσιασμό, αφού η χαρά του D-xer ήταν (και είναι...) η λήψη αναλογικών μεταδόσεων και γενικότερα των Feed (ευκαιριακές μεταδόσεις). Ίσως για αυτό και οι D-xer της εποχής μας είναι πλέον ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν, είναι όμως η πιο αυθεντική και ρομαντική περίπτωση "δορυφομανών" του χώρου, με τεράστιες εμπειρικές γνώσεις και παράλληλα τεράστιες απαιτήσεις, ειδικά σε θέματα ενημέρωσης.
-Με την έλευση της ψηφιακής ωστόσο, έχουμε μία νέα κατηγορία ερασιτεχνών του χώρου. Αναφέρομαι σε αυτούς που θέλουν να συνδυάζουν δορυφορική λήψη και υπολογιστές. Οι οπαδοί του DVB 2000 ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, ακολουθώντας κατά πόδας οι χρήστες καρτών ψηφιακής δορυφορικής λήψης από υπολογιστή (τύπου Hauppauge) και οι χρήστες δορυφορικού internet. Η κατηγορία αυτή είναι ανερχόμενη και διαθέτει την μεγαλύτερη δυναμική. Σήμερα όμως είναι σε εμβρυακό στάδιο
-Μία κατηγορία που ξεπήδησε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, είναι οι ενθουσιώδεις των αμφίδρομων υπηρεσιών των πακέτων. Και πραγματικά το Open TV του Sky Digital και των πακέτων της Canal Plus, με το πλήθος των πληροφοριών και τις υπηρεσίες που διαθέτουν, έχουν τον κοινό τους, που αρέσκετε στην ενασχόληση μαζί τους. Το κοινό αυτό συνεχώς πληθαίνει, όσο αυξάνει η ψηφιακή δορυφορική λήψη στις μάζες. Από τα δείγματα που έχουμε δει στο εξωτερικό, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει σύντομα πλήθος ενθουσιωδών του συγκεκριμένου τομέα και την χώρα μας.
-Η πλέον συνήθη κατηγορία ενθουσιωδών του χώρου μας σήμερα, είναι οι Crackers των δορυφορικών μεταδόσεων, γνωστοί στην Ελλάδα και ως "Πειρατές". Τα άτομα αυτά πρέπει να τα διαχωρίσουμε από αυτούς που εμπορεύονται το ίδιο αντικείμενο (Τους γνωστούς και ως "Βρικόλακες" στους κύκλους των ενθουσιωδών του χώρου). Τα σχετικά θέματα με το αντικείμενο αυτό είναι παράνομα και ως επώνυμη ιστοσελίδα πρέπει να τα καταδικάσουμε. Δεδομένου μάλιστα ότι είναι ίσως το μοναδικόαντικείμενο "δορυφομανών' που καλύπτετε στο διαδύκτιο με πλήθος ειδικών ιστοσελίδων του χώρου, έχουμεαποφασίσει να απέχουμε από κάθε παράμετρό ενασχόλησης μαζί του. Αποφασίσαμε η κατηγορία αυτή να αποτελεί θέμα ταμπού και σας παρακαλούμε να μην μας ενοχλείτε με θέματα που αφορούν τον χώρο της δορυφορικής πειρατείας, ερασιτεχνικά και πολύ περισσότερο εμπορικά. Πολύ απλά δεν πρόκειται να σας απαντήσουμε!
Η νέα υποσελίδα, θα πραγματεύεται τη θεματολογία που αφορά τις τρεις πρώτες κατηγορίες ερασιτεχνών της δορυφορικής λήψης, όπως παρουσιάζονται παραπάνω. Πρόθεσή της είναι η τακτική και ουσιαστική ενημέρωσή, με παράλληλη παρουσίαση των σχετικών εξελίξεων του χώρου που πρεσβεύει. Ευελπιστούμε στην βοήθειά σας, με ύλη, νέα, φήμες και οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον χώρο μας. Ελπίζουμε να αποτελέσουμε "στέκι" για τους τελευταίους πραγματικά ρομαντικούς του χώρου μας, αλλά και να διευρύνουμε τον χώρο μας με νέους ενθουσιώδης
της δορυφορικής λήψης, που οδεύουν προς τις δικές μας ερασιτεχνικές κατευθύνσεις!
Σε προσωπικό επίπεδο, η περίοδος αυτή δεν είναι ότι τοκαλύτερο για δράση στο διαδύκτιο: Δεν διαθέτω σύνδεση σε μόνιμη βάση μετά το κλείσιμο της X-treme, δεν διαθέτω κανονικό email και αυτό που ακόμα διατηρώ στην εταιρία που εργάζομαι, σύντομα θα αδρανοποιηθεί, αφού αποφασίστηκε ότι είμαι κατώτερος υπάλληλος για να διατηρώ προσωπικό email. Έτσι, και μέχρι να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα προβλήματα, η συμμετοχή μου θα είναι περιορισμένη στην νέα προσπάθεια του Satleo, ωστόσο υπόσχομαι να είμαι σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους συνεργάτες της υπο-ιστοσελίδας, καταθέτοντας και εγώ, στο βαθμό που είναι εφικτό, υλικό που πιθανώς να είναι χρήσιμο σε μερικούς από εσάς.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια

Χρήστος Μαυρομάτης 14-01-2002


Χαιρετίζω την δημιουργία της υποσελίδας ,με την υπενθύμιση ότι δορυφορική TV είναι : η ψυχαγωγία, ενημέρωση ενός τηλεθεατή μέσα ,από την έκφραση επιικοινωνίας ενός λαού όπως παρουσιάζεται (ή και κατευθύνεται πολλές φορές) μέσα από ένα τηλεοπτικό σταθμό .
Ενας ενημερωμένος τηλεθεατής δεν παρασύρεται εύκολα από την "εμπορευματοποίση" των προγραμμάτων των τελευταίων ετών ,καθώς σκοπός του δεν είναι αποκλειστικά οι συνδρομητικές υπηρεσίες ,αλλά η σχέση και κρίση κόστους-υπηρεσίας .Και σε αυτό το σημείο ευτυχώς υπάρχουν και πολλά αξιόλογα FTA δορυφ. κανάλια για παρακολούθηση, με χαμηλό κόστος εξοπλισμού για την θέαση τους .Και η λήψη τους "αίνιγμα" ανάλογα την περιοχή εξοπλισμό ,τροχιακή θέση ....

Καλή παρακολούθηση λοιπόν με την παρέα μας !

(c) Chrissanthos -Aθήνα (11/01/2002)  

Αγαπητή φίλοι-αναγνώστες του SATLEO. Mαζί με την νέα χρονιά ξεκινάει λοιπόν και η νέα υποσελίδα SatManiacs-SATLEO η οποία θα απευθύνεται κυρίως στους Power Users του αντικειμένου. Η νέα υποσελίδα ήταν μια ιδέα του φίλου μου Φίλιππου Δημητριάδη την οποία συζητήσαμε όλοι οι συνεργάτες μαζί και με τον φίλο μου Λεωνίδα Κλώντζα όπου δημιουργήθηκε ένα Team το οποίο κάνει το ξεκίνημα. Η νέα υποσελίδα θα ασχολείται στην κυριολεξία με ότι ενδιαφέρει τους απαιτητικούς του είδους. Μέσα σε αυτήν την υποσελίδα θα αναφέρονται θέματα για λήψεις, αλλαγές καναλιών, νέα για προσεχείς εκπομπές πακέτων-καναλιών κλπ. Στην υποσελίδα SatManiacs-SATLEO θα γίνονται και αναφορές λήψεων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Έτσι περιμένουμε και το δικό σας υλικό το οποίο μπορείται να το στέλνεται στο SatCorner όπου εκεί ο Γιάννης Ρόδοςθα συγκεντρώνει την ύλη της νέας υποσελίδας.
Καλωσορίζω την υποσελίδα SatManiacs-SATLEO που από σήμερα είναι στην διάθεση σας!

© Κώστας Παπαζαχαρίου


ΔΟΡΥΦΟΡΟΜΑΝΕΙΣ
Επιτέλους, έστω και με ελλείψεις, το Satleo αποκτά από σήμερα μια γωνία για τους δορυφορομανείς! Ο βασικός υπεύθυνος της υποσελίδας φίλος Γιάννης Ρόδος θα σας γράψει τι θέλουμε να περιέχει αυτή η υποσελίδα, σε ότι με αφορά και για αρχή θα κάνω μια μικρή ανασκόπηση της δικής μου πορείας στον χώρο, για να δώσω και ένα στίγμα του πως περίπου εννοώ τον δορυφορομανή ή satmaniac.
Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω (κοντά στο 1970) θυμάμαι ότι τα βράδια πριν πέσω για ύπνο σκάλιζα συνεχώς το ραδιόφωνο του πατέρα μου στα μακρά και βραχέα, προσπαθώντας να πιάσω γαλλικούς ραδιοσταθμούς και να ακούσω κάποιες ειδήσεις και για την Ελλάδα, που λόγω της δικτατορίας δεν μπορούσαμε να ακούσουμε από Ελληνικά ραδιόφωνα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες η λήψη ήταν από καλή μέχρι απαράδεκτη, εγώ όμως έψαχνα όλες τις μπάντες και σημείωνα και πολλούς άλλους σταθμούς που έπιανα, στους οποίους ακόμη κι αν δεν καταλάβαινα την γλώσσα περίμενα μέχρι να πουν ποιοι είναι, ώστε να μπορέσω να τους ταξινομήσω σε χειρόγραφες λίστες που έφτιαχνα.
Το 1971 αποκτήσαμε στο σπίτι την πρώτη μαυρόασπρη τηλεόραση. Στην αρχή έπιανε μόνο ΕΡΤ και μετά από ένα χρόνο μας ήρθε και η ΥΕΝΕΔ (χωριστή κεραία για την κάθε μία VHF-UHF), εγώ όμως «έσκαζα» γιατί μερικοί στην πόλη μου έπιαναν και Γιουγκοσλαβία, αλλά ο πατέρας μου δεν ήθελε με τίποτε να βάλει την 3η ειδική κεραία που απαιτούνταν για το κανάλι 4! Οι μεγάλες αυτές κεραίες για τις πολύ χαμηλές συχνότητες των VHF (κανάλια 2-3-4) ξεχώριζαν από μακριά, και την εποχή εκείνη δεν ήθελε και πολύ για να χαρακτηριστείς κομμουνιστής και να δεχτείς ειδική επίσκεψη στο σπίτι!
Παρόλα αυτά εγώ έψαχνα όλη την μπάντα των συχνοτήτων VHF-UHF και αν ο καιρός ήταν βολικός έπιανα κάτι σκιές στο κανάλι 4 που έδειχναν ότι από πίσω υπάρχει πρόγραμμα!
Τα χρόνια πέρασαν και αφού επέστρεψα στην πόλη μου σε δικό μου πλέον σπίτι το 1986 τα δύο μόλις Ελληνικά κανάλια της τηλεόρασης μου φαίνονταν απελπιστικά λίγα. Τώρα μπορούσα πλέον να βάλω και την κεραία για το κανάλι 4 (που συνεχίζει σταθερά στην ίδια συχνότητα), αλλά η θέση του σπιτιού μου είναι στο Νότιο μέρος της πόλης που δεν έχει πιθανότητα λήψης του Γιουγκοσλαβικού καναλιού λόγω φυσικών εμποδίων.
Από το 1987 πέφτει στα χέρια μου ένα τεύχος του περιοδικού «Δορυφορική Επικοινωνία και Τηλεόραση» των Τεχνικών Εκδόσεων και αρχίζω να μαθαίνω για δορυφορικά κανάλια και να κάνω όνειρα για εγκατάσταση πιάτου. Το (πολύ καλό) περιοδικό αυτό βγαίνει αραιά και που (5 τεύχη μέχρι τον Απρίλιο του 1988), τον Μάρτιο του 1989 ανακαλύπτω όμως το Αγγλικό What Satelite και αρχίζω να το αγοράζω κάθε μήνα μελετώντας τις δορυφορικές εγκαταστάσεις και σχεδιάζοντας να αποκτήσω την δική μου. Από τον Δεκέμβριο του 1988 γράφομαι συνδρομητής και στο περιοδικό «ΑΝΤΕΝΝΑ», που όμως λίγο ασχολήθηκε με τα δορυφορικά και έκλεισε το καλοκαίρι του 1990.
Το μεγάλο βήμα γίνεται στις αρχές του 1990 όπου πλέον στέλνω επιστολές σε 12 τουλάχιστον Ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα δορυφορικά, ζητώντας προσφορές για εγκατάσταση μεγάλου κινητού πιάτου και αναλογικού δέκτη. Παίρνω 5 απαντήσεις με προσφορές που είχαν τεράστιες αποκλίσεις τιμών (από 500χιλιάδες μέχρι 2.5 εκατομμύρια!).
Από αυτές καταλήγω όχι στην φτηνότερη, αλλά στην μοναδική που μου έδινε λύση για να λαμβάνω και τις υψηλές συχνότητες της πάνω μπάντας και συγκεκριμένα τον τότε γαλλικό δορυφόρο Telecom 1-F2 στις 5 μοίρες Δυτικά.
Το πιάτο 2.4μ στήθηκε στις αρχές Απριλίου του 1990, αφού χρειάστηκε να πληρώσω και αεροπορικά εισιτήρια αλλέ ρετούρ στον τεχνικό για να έρθει από την Αθήνα να μου το στήσει (έμεινε και ένα βράδυ στο σπίτι μου).
Το πρώτο βράδυ με το πιάτο στημένο …. δεν κοιμήθηκα καθόλου, από 2 κανάλια που έβλεπα ως τότε απέκτησα ξαφνικά 52 και έπρεπε να τα συντονίσω ένα προς ένα και να ψάξω όλο το τόξο και όλες τις γνωστές συχνότητες μη τυχόν και μου ξεφύγει τίποτε! Ηταν μία από τις πλέον ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου και το μόνο για το οποίο μετάνοιωσα αργότερα ήταν που δεν έβαλα το πιάτο των 2.7μ που στοίχιζε όμως τότε 40χιλιάδες περισσότερες!
Πάντως τα 6-7 γαλλικά κανάλια στις 5 Δυτικά τα έπιανα με πολύ χιόνι (παρά το μέγεθος του πιάτου και την θέση μου στην ΒΔ Ελλάδα), κάτι που με ανάγκασε να προσθέσω σύντομα εξωτερικό φίλτρο στην έξοδο 70 MHz του δέκτη με αρκετά θεαματικά αποτελέσματα αν παραβλέψουμε την γενικότερη αλλοίωση της εικόνας.
Παρακάμπτω όλα τα προβλήματα στο σπίτι που προκάλεσε το μεγάλο πράγματι έξοδο για την εποχή εκείνη….Κάποια στιγμή ξεπεράστηκαν!
Σήμερα δεν μπορώ πλέον ούτε να μετρήσω τα κανάλια που λαμβάνει το πιάτο μου! Ο αριθμός τους είναι πράγματι πολύ μεγάλος, ελάχιστα από αυτά προλαβαίνω να παρακολουθήσω. Οι αλλαγές καναλιών είναι καθημερινές και υπάρχουν στο Νετ διάφορες σελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το τι βγαίνει και το τι μπαίνει στους δορυφόρους (με πιο σημαντική την σελίδα του Σουηδού Lyngermark).
Σήμερα και τα πιάτα στην χώρα μας έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, τα περισσότερα όμως μπαίνουν για την λήψη των πακέτων, για τα αθλητικά ή τις ταινίες. Καλά και άριστα όλα αυτά, όμως νομίζω πώς ο δορυφορομανής είναι λίγο περισσότερο τρελός! Για τον δορυφορομανή δεν έχει μόνο σημασία να βλέπει ένα πρόγραμμα, το σημαντικότερο από όλα είναι….να μπορεί θεωρητικά να το δει, αν τυχόν κάποτε το θελήσει! Τα κανάλια πρέπει να είναι εκεί, σε stand by ….μέχρι την στιγμή που ο «άρχοντας» θα αποφασίσει να ρίξει μια ματιά σ αυτά, στην διάρκεια ενός ζάππινγκ, ας είναι και για 2 λεπτά το εξάμηνο! Για τον δορυφορομανή θα πρέπει οποιοδήποτε σήμα πετάει στον αέρα να συλλαμβάνεται και μέσω του πιάτου και του δέκτη να μπορεί να καταλήξει στην οθόνη της τηλεόρασης! Από την στιγμή που θα επιτευχθεί η λήψη, μας αρκεί να ξέρουμε ότι τα κανάλια είναι στις θέσεις τους και ο στόχος μας είναι πλέον να εντοπίσουμε νέα! Όταν κουραζόμαστε από το ζάππινγκ …βλέπουμε και κανένα κανάλι, αν έχει τόσο δυνατό πρόγραμμα ώστε να μπορεί να μας κρατήσει το ενδιαφέρον!
Αν λοιπόν κι εσείς αισθάνεστε κάπως έτσι, αν έχετε έστω και σε μικρό βαθμό τις ίδιες ανησυχίες μ εμάς, ελάτε μαζί μας στην νέα αυτή περιπέτεια και όσο κρατήσει! Αν δεν τραβήξει άλλωστε …την κλείνουμε, κανείς δεν πρόκειται να μας κόψει τον μισθό!
Γενικά δεν υποσχόμαστε πολλά πράγματα, ελπίζουμε μόνο να βρούμε χρόνο και διάθεση για όσα αφορούν τον δορυφορομανή και να φτιάξουμε μια καλή παρέα με άτομα το ίδιο τρελά με εμάς!

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ


Καλωσήλθατε στη γωνιά των δορυφορομανών ή - πιο επίσημα - των ερασιτεχνών δορυφορικής τεχνολογίας και λήψεων.
Πρόκειται για μία ιστοσελίδα, που αν και συνδεδεμένη άμεσα με τον κύριο κορμό και τη νοοτροπία του satleo, επικεντρώνεται σε οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον ενθουσιώδη της δορυφορικής λήψης, από μία τεχνική και ερασιτεχνική σκοπιά, ελπίζοντας ότι θα προσεγγίσει τις μάζες που επιθυμούν διέξοδο από τα κουτσομπολιά, σενάρια και την εν γένει "ποδοσφαιροποίηση" του χώρου μας...
Συντάκτες σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε όλοι μας εμείς οι αναγνώστες του Satleo. Μάλιστα, αυτή ηιστοσελίδα είναι τυχερή, αφού ξεκινά με αρκετούς από τους πρώτους συνεργάτες του satleo.
Αναφέρομαι, με σειρά παλαιότητας, στον Πρόεδρο Γιάννη-Φίλιππο Δημητριάδη, στην αφεντιά μου, στον ακρίτα Κώστα Πρέντα, στο Χρύσανθο (έτσι χωρίς επίθετο, σαν παίχτης του Big Brother), στο Χρήστο Μαυρομάτη, στον Κώστα Παπαζαχαρίου και τέλος το νέο συνεργάτη Γιώργο Λιναρδη που έχει αναλάβει και τη υλοποίηση της σελίδας σε μορφή html.
Όλους μας γνωρίζετε λίγο πολύ. Θα σταθώ μόνο στο Λεωνίδα και στον Πρόεδρο. Ο Leo, ένας πολύτιμος φίλος. Από την πρώτη μέρα απέδειξε ότι το ιντερνετ δε είναι εν τέλει τόσο ψυχρό και πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε το στηρίζεις.
Ο Γιάννης-Φιλιππος ασχολήθηκε με τη δορυφορική νωρίτερα από τους υπόλοιπους, ενώ ταυτόχρονα, τολμώντας (το 1994) να στείλει επιστολή στον εκδότη του περιοδικού ¨ΖΟΟΜ στη Βιντεοκάμερα¨ κατόρθωσε όχι μόνο να συμπληρώσει ένα μακροχρόνιο κενό στον ελληνικό περιοδικό τύπο (με αποκορύφωμα τη δημιουργία του TV SAT τέσσερα χρόνια μετά), αλλά και να φέρει σε επαφή τη μεγάλη μάζα των ¨φανατικών¨ του χώρου. Κάπως έτσι γνωρίστηκα κι εγώ μαζί του, ενώ αυτές τις μέρες η φιλία μας μπαίνει στον όγδοο χρόνο ζωής.
Αυτή η υποσελίδα απότελεί και δικό του πνευματικό παιδί που μας πάει πίσω στη γέννηση του σατλεό. Ήταν Μάρτης του '98 θυμάμαι, ήμουν ακόμα στη "Βιντεοκάμερα" σε μια εποχή που ούτε εγώ ούτε ο Γιάννης-Φίλιππος γνωρίζαμε εαν τελικά θα έβγαινε το TV SAT ή όχι. Και να'σου το νέο: ελληνική δορυφορική σελίδα! Τα υπόλοιπα - αμφισβητήσεις, πρωτιές, χαρές και στεναχώριες του χώρου - είναι πλέον ιστορία.
Κάπως έτσι αντίστοιχα αισθάνομαι και τώρα, ελπίζοντας πως εδώ θα μαζευτούν όλοι όσοι έχουν αισθανθεί έστω και ένα 10% της χαράς και της γλυκιάς ταλαιπωρίας που έχουμε λίγο-πολύ, όλοι εδώ μέσα γευτεί.
Στην υποσελίδα αυτή δεν υποσχόμαστε καθημερινή ανανέωση όπως κάνει ο Λεωνίδας απλά... σας καλοσωρίζουμε!

Γιάννης Ρόδος